Parchet din vinil sau SPC: Care este cel mai potrivit?

Atunci când vine vorba de alegerea pardoselii pentru locuința ta, există o gamă largă de opțiuni disponibile, iar printre cele mai populare se numără parchetul din vinil (Luxury Vinyl Flooring – LVT) și parchetul din compozit de piatră și plastic (Stone Plastic Composite – SPC). Ambele tipuri de pardoseală sunt cunoscute pentru durabilitatea lor și pentru aspectul lor estetic, dar au caracteristici și beneficii distincte. În acest articol, vom explora diferențele dintre parchetul din vinil și parchetul SPC pentru a te ajuta să alegi cel mai potrivit pentru nevoile tale.

1. Compoziție și Construcție

Parchetul din Vinil (LVT): Parchetul din vinil este fabricat dintr-un amestec de vinil, PVC și alte materiale compuse. Acesta poate fi stratificat și include un strat superior care imită aspectul lemnului sau al pietrei. Stratul de sus este protejat de un strat transparent rezistent la uzură, ceea ce îl face foarte rezistent la zgârieturi și pete.

Parchetul SPC: Parchetul SPC este alcătuit dintr-un nucleu solid din compozit de piatră și plastic. Acest nucleu este învelit într-un strat de vinil. Acest tip de pardoseală este extrem de stabil și rezistent la umiditate, făcându-l potrivit pentru zone cu umiditate ridicată.

2. Rezistență la Apă și Umiditate

Parchetul din Vinil (LVT): Parchetul din vinil are o bună rezistență la apă și este potrivit pentru băi și bucătării. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la scurgeri mari sau inundații, deoarece apa poate pătrunde între plăcile de vinil și să deterioreze substratul.

Parchetul SPC: Parchetul SPC este considerat a fi rezistent la apă. Datorită nucleului său din compozit de piatră și plastic, acesta poate rezista la niveluri mai mari de umiditate și este o opțiune excelentă pentru baie, bucătărie și zone cu trafic intens.

3. Durabilitate și Rezistență

Parchetul din Vinil (LVT): Parchetul din vinil este durabil și rezistent la uzură. Cu stratul său superior rezistent la zgârieturi, poate rezista la traficul intens fără a se deteriora. Cu toate acestea, poate fi mai sensibil la temperaturi extreme și poate se deteriorează sub expunerea prelungită la soare.

Parchetul SPC: Parchetul SPC este cunoscut pentru durabilitatea sa excelentă. Nucleul său solid îl face rezistent la deformare și flexibilitate, ceea ce îl face potrivit pentru zone cu trafic intens. Este, de asemenea, rezistent la temperaturi extreme și expunerea la soare, ceea ce îl face potrivit pentru toate tipurile de medii.

4. Instalare

Parchetul din Vinil (LVT): Parchetul din vinil este ușor de instalat și este disponibil sub formă de plăci sau role autoadezive. Poate fi așezat pe un strat de bază preexistent sau pe un strat subțire de nivelare a suprafeței.

Parchetul SPC: Parchetul SPC este, de asemenea, relativ ușor de instalat, dar poate fi mai greu decât parchetul din vinil, datorită densității sale. Este disponibil sub formă de plăci cu îmbinări de tip clic sau autoadezive.

5. Aspect și Textură

Parchetul din Vinil (LVT): Parchetul din vinil este disponibil într-o varietate largă de modele și culori, imitând lemnul sau piatra. Unele tipuri de LVT pot avea o textură realistă a lemnului sau a pietrei pentru a adăuga un aspect autentic.

Parchetul SPC: Parchetul SPC oferă, de asemenea, o gamă largă de opțiuni de aspect și textură. Datorită nucleului său solid, acesta poate imita detaliile realiste ale lemnului sau pietrei.

6. Cost

Costul depinde de brand, calitate și opțiunile specifice ale fiecărui tip de pardoseală. În general, parchetul SPC poate fi puțin mai scump decât parchetul din vinil, dar poate oferi o durabilitate și rezistență superioare.

În concluzie, atunci când alegi între parchetul din vinil (LVT) și parchetul SPC, trebuie să iei în considerare necesitățile și preferințele tale. Dacă prioritizezi rezistența la apă și umiditate, parchetul SPC ar putea fi alegerea potrivită. Dacă te preocupă aspectul și textura, ambele tipuri pot oferi opțiuni realiste. Consultă cu un specialist în pardoseli sau cu un instalator profesionist pentru a obține sfaturi suplimentare și pentru a alege cea mai potrivită pardoseală pentru casa ta.