Cum să-ți decolorezi părul acasă cu bicarbonat de sodiu

Decolorarea părului poate fi un proces complex și costisitor, mai ales dacă alegi să mergi la un salon profesionist. Însă, dacă ești în căutarea unei soluții naturale și accesibile pentru a-ți deschide nuanța părului, bicarbonatul de sodiu poate fi un aliat de nădejde. În acest articol, vom explora cum să-ți decolorezi părul acasă folosind bicarbonat de sodiu, un ingredient simplu și eficient care se găsește în majoritatea bucătăriilor.

De ce bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este cunoscut pentru proprietățile sale de curățare și exfoliere. Acesta are capacitatea de a îndepărta impuritățile și de a deschide cuticula părului, permițând astfel decolorarea treptată a acestuia. În plus, este o alternativă mai blândă comparativ cu produsele chimice agresive folosite în saloanele de coafură.

Pregătirea înainte de decolorare

Înainte de a începe procesul de decolorare, este esențial să-ți pregătești părul și să te asiguri că este în condiții bune de sănătate. Iată câțiva pași importanți:

1. Evaluarea stării părului

Asigură-te că părul tău nu este extrem de deteriorat sau uscat. Decolorarea, chiar și cu metode naturale, poate afecta sănătatea părului, așa că este important să pornești de la o bază sănătoasă.

2. Hidratarea părului

Înainte de decolorare, aplică o mască hidratantă sau un tratament de condiționare profundă. Acest lucru va ajuta la menținerea hidratării și la reducerea riscului de deteriorare în timpul procesului de decolorare.

3. Protejarea scalpului

Protejează-ți scalpul aplicând puțin ulei de cocos sau de măsline înainte de a începe procesul. Acest lucru va ajuta la prevenirea iritațiilor.

Rețete de decolorare cu bicarbonat de sodiu

Există mai multe metode prin care poți utiliza bicarbonatul de sodiu pentru a decolora părul. Iată câteva dintre cele mai eficiente rețete:

1. Bicarbonat de sodiu și șampon anti-mătreață

Această combinație este eficientă pentru deschiderea nuanței părului și pentru eliminarea acumulărilor de produse de styling.

Ingrediente:
 • 2 linguri de bicarbonat de sodiu
 • 2 linguri de șampon anti-mătreață
Instrucțiuni:
 1. Amestecă bicarbonatul de sodiu și șamponul anti-mătreață într-un bol până se formează o pastă omogenă.
 2. Aplică amestecul pe părul umed, masând ușor scalpul și părul.
 3. Lasă să acționeze timp de 5-10 minute.
 4. Clătește bine cu apă caldă.
 5. Aplică un balsam hidratant pentru a menține părul moale și hidratat.

2. Bicarbonat de sodiu și apă oxigenată

Apa oxigenată este cunoscută pentru proprietățile sale de decolorare și, în combinație cu bicarbonatul de sodiu, poate oferi rezultate rapide și vizibile.

Ingrediente:
 • 2 linguri de bicarbonat de sodiu
 • 2 linguri de apă oxigenată (3% concentrație)
Instrucțiuni:
 1. Amestecă bicarbonatul de sodiu și apa oxigenată într-un bol până se formează o pastă.
 2. Aplică amestecul pe părul umed, concentrându-te pe zonele pe care dorești să le decolorezi.
 3. Lasă să acționeze timp de 15-20 minute.
 4. Clătește bine cu apă caldă.
 5. Aplică un balsam sau o mască de hidratare pentru a menține sănătatea părului.

3. Bicarbonat de sodiu și suc de lămâie

Sucul de lămâie are proprietăți naturale de decolorare datorită acidității sale. Combinația cu bicarbonatul de sodiu poate ajuta la deschiderea nuanței părului.

Ingrediente:
 • 2 linguri de bicarbonat de sodiu
 • Sucul de la o lămâie
Instrucțiuni:
 1. Amestecă bicarbonatul de sodiu cu sucul de lămâie până se formează o pastă.
 2. Aplică amestecul pe părul umed.
 3. Lasă să acționeze timp de 10-15 minute.
 4. Clătește bine cu apă caldă.
 5. Hidratează părul cu un balsam sau o mască de hidratare.

Îngrijirea părului după decolorare

După ce ai decolorat părul, este esențial să menții sănătatea acestuia printr-o rutină de îngrijire adecvată. Iată câteva sfaturi pentru a te asigura că părul tău rămâne sănătos și strălucitor:

1. Hidratare regulată

Aplică măști hidratante și tratamente de condiționare profundă cel puțin o dată pe săptămână. Acest lucru va ajuta la menținerea elasticității și a strălucirii părului.

2. Evită căldura excesivă

Încearcă să eviți utilizarea frecventă a instrumentelor de coafat cu căldură, cum ar fi uscătoarele de păr, plăcile de întins și ondulatoarele. Dacă trebuie să le folosești, aplică un produs de protecție termică înainte.

3. Tunde vârfurile regulat

Tunderea vârfurilor la fiecare 6-8 săptămâni va ajuta la prevenirea despicării și va menține părul sănătos și aspectuos.

4. Folosește produse potrivite

Alege șampoane și balsamuri fără sulfați și parabeni, special concepute pentru părul decolorat sau tratat chimic. Aceste produse sunt mai blânde și ajută la menținerea culorii și a sănătății părului.

Concluzie

Decolorarea părului acasă cu bicarbonat de sodiu poate fi o soluție eficientă și naturală pentru a obține o nuanță mai deschisă. Cu toate acestea, este important să fii conștientă de faptul că rezultatele pot varia în funcție de tipul și starea părului tău. Asigură-te că urmezi pașii corecți și că îți îngrijești părul corespunzător după decolorare pentru a menține sănătatea și frumusețea acestuia. Experimentează cu diferite rețete și bucură-te de o schimbare de look naturală și radiantă!