Cum să cureți și gătești crabii proaspeți

Curățarea și gătitul crabilor proaspeți reprezintă o artă culinară care, odată stăpânită, poate transforma orice masă într-o experiență deosebită. Acest articol îți va oferi toate informațiile necesare pentru a te descurca de minune în bucătărie cu acești delicioși locuitori ai mărilor.

Alegerea crabilor proaspeți

Primul pas esențial este să știi cum să alegi crabii proaspeți. Asigură-te că aceștia sunt încă vii și activi atunci când îi cumperi. Un crab proaspăt va fi agitat și va reacționa la atingere. Evită crabii care sunt letargici sau au mirosuri neplăcute.

Păstrarea crabilor vii

Dacă nu gătești imediat crabii, trebuie să știi cum să-i păstrezi. Ține crabii într-un loc răcoros, dar nu-i pune în apă dulce. Îi poți păstra într-un recipient acoperit cu un prosop umed sau cu alge marine, în frigider, până la 24 de ore.

Pregătirea crabilor pentru gătit

Curățarea crabilor începe înainte de gătire. Iată pașii de bază pentru a-i curăța corect:

1. Imobilizarea crabilor

Pentru a manipula crabii în siguranță, este necesar să îi imobilizezi. Poți face acest lucru prin plasarea lor pentru 15-20 de minute în congelator. Aceasta nu îi va omorî, dar îi va încetini considerabil.

2. Fierberea preliminară

Înainte de a-i curăța complet, este recomandat să fierbi crabii pentru câteva minute. Aduce apa la fierbere într-o oală mare și adaugă puțină sare. Introdu crabii în apă clocotită timp de 5 minute. Scoate-i și lasă-i să se răcească.

Curățarea crabilor

Acum că crabul este fiert și răcit, putem începe curățarea propriu-zisă.

1. Scoaterea carapacei

Întoarce crabul cu pântecele în sus și prinde carapacea superioară de margini. Ridică ușor până când se desprinde complet. Carapacea poate fi păstrată pentru a servi carnea în ea, oferind o prezentare impresionantă.

2. Îndepărtarea branhiei și a măruntaielor

Sub carapace vei găsi branhii și măruntaiele, care trebuie îndepărtate. Utilizează degetele sau un cuțit pentru a curăța aceste părți necomestibile.

3. Secționarea corpului

Împarte corpul crabilor în două jumătăți, pe lungime. Acest lucru îți va permite accesul mai ușor la carne. Taie cleștii și picioarele folosind un clește sau un cuțit robust.

Gătirea crabilor

Există mai multe metode delicioase de a găti crabii proaspeți, în funcție de preferințele tale culinare.

Fierberea

O metodă clasică și simplă este fierberea. Aduce o oală mare cu apă sărată la fierbere. Adaugă crabii și fierbe-i pentru 10-15 minute până când devin roșii aprins. Servește-i cu unt topit și lămâie.

Aburirea

Aburirea este o altă metodă populară, păstrând mai mult din savoarea naturală a crabilor. Pune o sită sau un suport de aburire într-o oală cu puțină apă. Așază crabii în sită și acoperă oala. Aburește pentru 15-20 de minute.

La grătar

Pentru un gust ușor afumat, poți pregăti crabii la grătar. Unge crabii cu ulei de măsline și condimentează-i după preferință. Pune-i pe grătarul preîncălzit, la foc mediu, și gătește-i timp de 5-7 minute pe fiecare parte.

Rețete delicioase cu crabi

Crab la cuptor cu usturoi și unt

Un deliciu culinar este crabul la cuptor cu usturoi și unt. Pregătește un amestec de unt topit, usturoi pisat, pătrunjel tocat, suc de lămâie, sare și piper. Unge crabii cu acest amestec și pune-i într-un vas termorezistent. Coace la 200°C timp de 15-20 de minute.

Salată de crab

Pentru o masă ușoară și răcoritoare, încearcă o salată de crab. Ai nevoie de carne de crab, avocado, roșii cherry, castraveți, ceapă roșie, mărar proaspăt și dressing de lămâie și ulei de măsline. Amestecă toate ingredientele și servește imediat.

Sfaturi și trucuri

  1. Utilizează unelte potrivite: Un clește de crab și un cuțit ascuțit sunt esențiale pentru curățarea și prepararea crabilor.
  2. Verifică prospețimea: Mirosul de amoniac este un semn de avertizare că crabul nu este proaspăt.
  3. Păstrează cojile: Cojile de crab pot fi folosite pentru a face un delicios stoc de pește.

Concluzie

Curățarea și gătitul crabilor proaspeți pot părea provocatoare la început, dar cu puțină practică, vei deveni expert. Alegerea crabilor proaspeți, păstrarea lor corectă și cunoașterea metodelor de gătit sunt pași cruciali pentru a obține preparate delicioase. Nu ezita să experimentezi rețete noi și să adaugi propria ta notă creativă! Acum că ai toate informațiile necesare, poți impresiona familia și prietenii cu preparatele tale de crab proaspăt gătit. Bon appétit!